Kılcal damarlar, ince damarların çapının büyümesi, genişlemesi nedeniyle cilt yüzeyinden ince bir çizgi olarak görünür hale gelir. Bazen de cilt beni görünümünde kılcal damar genişlemesi olarak görülebilir (spider anjiom  veya hemanjiom). En sık yüz ve bacaklarda görülmekle birlikte vücutta herhangi bir bölgede yerleşebilir

Kılcal damarlar neden oluşur?

Yüz bölgesinde görülen kılcal damarlar hassas cilt yapısına, aşırı güneş maruziyetine rozase hastalığına, metabolik ve romatizmal hastalıklara, aşırı östrojen, alkol, kronik kortizon kullanımı, travma veya genetik hastalıklara bağlı olabilir. Burun ameliyatlarından sonra burunda kılcal damarlarda artış olabilir.

Bacaklardaki varisler ise toplardamarların genetik olarak vücuttaki kanı kalbe yeterince etkili bir şekilde götürememesi, yer çekiminin etkisiyle kanın özellikle bacaklarda göllenmesi ve zamanla bu damarların kalınlaşması ile oluşur. Kadınlarda yapısal olarak daha sık rastlanır. Isı artışı, fazla ayakta durma, bacakları sarkıtarak uzun süreli oturma kılcal damar oluşumunu artırır.

Kılcal damarların tedavisi yapılmazsa kılcal damar genişlemeleri kendiliğinden geçmez ve kozmetik sorun oluşturabilir. Ayrıca yüzdeki kılcal damarlar hassasiyet ve yanma yapabilir. Bacaklarda görülen varisler ise ödem ve ağrı yapabilirler.

Lazerler kılcal damarları nasıl yok ederler?

Nd:YAG lazer ile damar içindeki kanda bulunan hemoglobin lazerin hedefidir. Oluşan ısı damarı tahrip eder ve damarın artıkları vücut tarafından atılır.

Lazerle kılcal damar tedavisi kaç seans sürer?

Lazer seans sayıları ve neticeler kılcal damarın cinsi, kalınlığı, yerleşimi ve nedenine göre değişir; tek seansta tedavi edilebilen durumlar olduğu gibi, birden fazla seansa ihtiyaç duyulan olgular da olabilir.

Lazerle kılcal damar tedavisinin yan etkileri nelerdir?

Lazerle kılcal damar tedavisinden sonra yüzde hafif bir pembelik olur. Genel olarak yarım gün içinde geçer. Normal koşullarda ve uygun dozlarda iz kalması beklenmez.

Lazerle varis tedavisi sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Varis tedavisi sonrasında birkaç hafta güneş ışığı ve solaryuma maruz kalınmamalı, yüksek faktörlü güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır. Duş alırken suyun fazla sıcak olmamasına dikkat edilmelidir. Bacak varisleri için yapılan tedaviler sonrası ayakta kalmak ve ağır spor yapmaktan kaçınılmalıdır. Mutlaka varis çorabı giyilmelidir.

Karbon Peeling

Denizli karbon peeling, Q-switched Nd-YAG lazer kullanılarak yapılan bir cilt yenileme uygulamasıdır. Kişileri günlük yaşamlarından koparmadan cilt gençleştirme işlemi yapılabilmesi en büyük avantajıdır. Karbon peeling ile aynı seansta birçok cilt sorununa çözüm yaratılabilmektedir. Bunlar:

  • Aktif akne ve akne izleri
  • Ton eşitsizliği ve lekeler
  • Aşırı yağlanma
  • Gözenek genişlemeleri
  • Ciltte elastikiyet kaybı ve ince kırışıklıklar

Uygulama öncesi yüz bölgesi temizlenir, sonrasında karbon solüsyonu cilde uygulanır.  Solüsyon 10 dk. bekletildikten sonra lazer uygulaması başlar. Lazerle karbon patlatılarak temizlenir.

Karbon peeling uygulamaları genellikle hastaların ihtiyacına göre 7-14 gün arayla 5-10 seans uygulanabilir. Uygulama sayısı kişinin ve tedavi edilecek probleme göre değişir.

Her cilt tipi ve her mevsim uygulama güvenlidir

İlk seans sonrasında bile gözle görülür bir aydınlanma ve parlaklık görülebilmektedir. Tekrar eden uygulamalarda etkisi giderek artmaktadır.

Lazerle Dövme Silme

Çok istenerek yapılan dövmeler bile bazen çeşitli nedenlerle silinmek istenebilir. Bu amaçla Q-switched lazerler güvenle kullanılmaktadır. Denizli dövme silme işlemi lazer ışınlarının dövmenin rengini veren pigmentler tarafından absorbe edilip parçalanarak vücut tarafından ortadan kaldırılması ile olur.

Siyah ve koyu renkli dövmeler daha kolay silinirken Mor, yeşil ve sarı renkli dövmeler en zor tedavi edilenlerdir. Kol ve bacakların uç kısımlarındaki dövmeler genel olarak tedaviye daha dirençlidir. Dövmenin profesyonel biri tarafından yapılmış olması silme işleminin başarısını artırır. Çünkü, profesyonel işlemlerde boya maddesi cildin daha derinlerine ve aşağı yukarı aynı seviyelere yerleşmektedir. Bazı durumlarda ise boya çok yoğun olabilmekte ve silme işlemini zorlaştırmaktadır.

Uygulama öncesi lokal anestezi yapılabilir. Uygulamanın yapıldığı bölgede şişme ve kızarıklık ve yanma hissi olabilir. Seans aralıkları 6-8 hafta aralıklarla olmalıdır. Seans sayısı genellikle 4-10 seans arasındadır.

Lazerle Leke Tedavisi

Lekeler çok sık görülen ve görsel olarak da rahatsız edici olabilen durumlardır. Herhangi bir lekede en önemli konu muayene sonrası lekenin karakterinin belirlenmesidir. Denizli lazerle leke tedavisi mutlaka buna göre planlanmalıdır. En sık görülen ve lazerle tedavi edilebilen başlıca lekeler melazma, lentigo ve çillenmelerdir.

  • Melazma: En sık kadınlarda görülmekle birlikte erkeklerde de görülebilen koyu kahverengi lekelerle karakterize bir tablodur. Nedeni tam olarak bilinmeyen bu hastalıkta genetik yatkınlık ve ulltraviole ışınlarına maruziyet, hormonal tedaviler ve bazı ilaçların kullanımı rol oynayabilmektedir. Epiderma ve dermal (daha derinde) olabilir ve altın standart tedavi q-switched lazerdir. 1-2 hafta arayla 6-8 seans gerekmekte bazı durumlarda diğer tedavi seçenekleriyle kombinlenir. İşlem sonrası hafif bir kızarıklık olup 1-2 saate geçer. Acısız bir işlemdir.
  • Efelid (çiller): Yüzde en çok  alın, yanak, burun üzerinde ve vücutta güneş gören bölgelerde görülen küçük net sınırlı açık kahverengi lekelerdir. Daha çok sarışın, kızıl ve açık tenli kişilerde görülmektedir. Erken çocukluk döneminden itibaren ortaya çıkarlar. Yaşla birlikte azalabilirler. Lentigo denilen daha büyük çillerden farkı yoğun güneş temasından sonra koyulaşır ve güneşlenilmediği zaman solarlar. Tedavi istenirse q-switched lazer ile mümkündür. İşlem sonrası kızarıklık ve hafif bir soyulma gözlenir
  • Lentigo: Kahverengi-siyah, genellikle 1 cm’den küçük keskin sınırlı lekelerdir. Bir veya birkaç tane olabilir. Yüzde veya vücudun daha çok güneş gören bölgelerinde gözlenir. Tedavisi q-switched lazerle genelde tek veya bazen birkaç seansta gerçekleşmektedir. İşlem sonrası kızarıklık ve hafif bir soyulma gözlenir.