Kimyasal peeling nedir?
Kimyasal peeling, bir veya birkaç kimyasal ajanın deriye uygulanması ile deride çeşitli derinliklerde kontrollü hasar oluşturulması ve sonrasında sağlıklı bir derinin ortaya çıkmasını hedefleyen uygulama yöntemidir. Kimyasal peelingte amaç, deri tabakalarında istenilen derinliğe kadar hasar oluşturmak ve rejenerasyon sırasında yara iyileşmesinin avantajlarından yararlanarak çeşitli lezyonların tedavisini sağlamaktır.
Kimyasal peeling uygulamaları penetrasyonun derinliği, oluşturulan hasar ve etkinlik derecelerine göre yüzeysel, orta ve derin olmak üzere üç grupta toplanır.
Kimyasal peeling içeriği nedir?
En sık kullanılan ajanlar trikloroasetik asit (TCA), Jessner’in solüsyonu, alfa hidroksi asit (AHA) ve salisilik asittir.
Kimyasal peeling hangi durumların tedavisinde uygulanır?
- İnce kırışıklıklar
- Deride matlaşma
- Lekeler
- Akne
- Akne izi ve gözenekler
Kimyasal peeling uygulaması nasıl yapılır?
Temzilenmiş cilde uygun solüsyon uygulanır ve solüsyonun özelliğine ve konsantrasyonuna göre 1-5 dk beklenir. İstenilen süre sonrasında nötralizan bir solüsyonla cilt temizlenir. Peeling şiddetine göre hafif bir batma veya yanma ve hassasiyet hissedilebilir.
Kimyasal peeling sonrası nelere dikkat etmek gerekir?
İşlem sonrası güneşten korunma çok önemlidir. Bu nedenle uygulamanın kış aylarında yapılması önerilir. Derin peelinglerden sonra ciltte yoğun soyulma olabilir bu nedenle sık sık nemlendirici sürmek gerekebilir.